Kristofer Rask bredvid en Volkswagen ID. Buzz i Köpenhamn, i samband med Europalanseringen.
Bäst att skippa apparna för att ladda elbilen?

Marknaden har svämmat över med appar ska göra ditt elbilsägande enklare. Men behöver vi verkligen alla appar? Och är det fortfarande fördelaktigt att äga en elbil? Vi har pratat med en expert som styr oss rätt bland appar och funderingar.

Kristofer Rask kör själv elbil och följer sedan många år utvecklingen med stor nyfikenhet. All kunskap har han samlat på webbplatsen alltomelbil.se, som han nu driver på heltid. En fråga som han ofta får är vilka appar som behövs för att köra en elbil. Han har full förståelse för att det vid en första anblick kan kännas svårt att navigera bland apparna.

– Det korta svaret är att du egentligen inte behöver några appar alls. Men det beror lite på var du oftast brukar köra, säger Kristofer Rask.

Upplevelsen som många elbilsförare vittnar om, är att de möts av en ny leverantör vid varje laddstolpe. Alla hävdar att du ska använda just deras app och mobiltelefonen fylls snabbt med alla möjliga ikoner. Men framtiden ser ljus ut. Kristofer berättar att fler och fler aktörer valt att gå ihop för att på så vis begränsa antalet appar. Efter en tids erfarenhet som elbilsförare kommer du ofta fram till att det finns en app som täcker de flesta. Alternativt att du släpper dem helt.

– Jag tycker faktiskt att du kan skippa apparna och skaffa ett laddkort eller en laddbricka. Vid ett nyköp av en elbil kan du i vissa fall få med dig ett laddkort som fungerar på runt 70 procent av laddstolparna i landet, säger Kristofer Rask.

 

Dyrt med elbil efter slopad miljöbilspremie?

Under hösten plockade regeringen bort miljöbilspremien med argumentet att elbilarna ändå började närma sig samma prislapp som fossildrivna bilar. Någon som väljer att köpa en ny elbil får alltså inte längre något bidrag. Men om du funderar på att köpa en elbil är det mycket annat som spelar in på sista raden i kalkylen.

– Skatten är lägre, liksom drivmedelskostnaderna. Du har också en mindre värdeminskning på en elbil och du behöver inte serva den lika frekvent i jämförelse med en fossildriven bil. Med det sagt vill jag understryka en sak, och det är att du behöver vara ärlig mot dig själv. Ställ dig frågan: Vad har jag för behov?

Kristofer menar att du som går och funderar på att skaffa en ny bil ska tänka på helheten. Hur många ska åka i den? Om ni är en familj behöver ni kanske skaffa en stor bilmodell. Vill du kunna dra tunga släp? I så fall får du vara beredd på att räckvidden kan halveras och det kan vara en idé att avvakta med att skaffa elbil till dess att tekniken har hunnit i kapp.

– Min poäng är att du ska känna dig nöjd med ditt elbilsköp. Det ska vara rätt produkt på rätt plats, så se till att läsa på eller ta hjälp om du känner dig osäker.

 

Testa dig fram och skapa en överblick

För att få en överblick över dina behov och kostnaderna för ditt bilägande kan det vara en god idé att göra en kostnadskalkyl. Knappa till exempel in dina kostnader i ett Excel-dokument och skapa en enkel uträkningsformel (om du känner dig haj på det). Testa dig fram och ta reda på vad som händer med dina totala kostnader om exempelvis elpriset ökar. Tänk i så fall ut ett snittpris över ett år för att täcka in elprisets variationer över året.

– Gå ut och ta upp så mycket tid som möjligt från bilhandlarna och ställ även frågor till andra som redan kör elbil. De senaste två åren har utvecklingen gått i en rasande fart. Fler och fler tillverkare väljer att lansera elbilar och idag finns bilar som passar de allra flesta. Det är spännande att följa och se vilket utbud som finns inom några år, tycker Kristofer Rask.

De bästa apparna enligt Kristofer

Steg 1: För att hitta en laddare – ChargeFinder
Finns för mobil och dator. Här kan du även få en överblick över vilka operatörer som tillhandahåller laddstolpar längs din rutt.

Steg 2: För att planera din resa – A Better Route Planner (ABRP)
Enkel att använda och bra vid längre resor. Anpassar sig efter dig och din bil.

Steg 3: För att ladda – Undersök med hjälp av appen i Steg 1
Hitta den operatör som är vanligast i ditt körområde och ladda ner den. När du vet det kan du skaffa ett laddkort eller laddbricka hos dem och slippa appen. Många erbjuder också vanlig kortbetalning. Perfekt för dig som får gråa hår av både appar och fler kort i plånboken.

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt