Bädda för mångfald i sommarträdgården

Sju blommor att lägga under kudden – för att lyckas med det behöver vi hjälpa växternas välgörare bin, fjärilar och andra småkryp. Vi tipsar om hur du kan göra trädgård och balkonglåda trivsammare för dessa oumbärliga arter. Och vill du bejaka din inre latmask har alla odlingsexperter ett dunderknep.

Fladdrande fjärilar och humlor som surrar runt ängsblommor är kanske sinnebilden av svensk sommar. Dessvärre blir det allt färre av dem eftersom de har svårt att överleva i vårt moderna odlings- och skogslandskap. Men det går att hjälpa dem på traven och trädgårdar kan spela en viktig roll.

– Trädgårdar är en viktig tillflyktsort och spridningsområde för arter. Inte minst för att de ofta finns i tätorter som annars är bebyggda och asfalterade, säger Jenny Ekman som är biolog och sakkunnig på Naturskyddsföreningen.

Parkera din gräsklippare
Frågar du en trädgårdsexpert om hur du gynnar biologisk mångfald finns det ett generalknep. Jenny Ekman levererar det tveklöst:

– En välklippt gräsmatta gör inte så mycket nytta för mångfalden. Låt en del av gräset få växa fritt. Beroende på hur gräset ser ut blir det olika blommor, säger Jenny Ekman.

Breda, frodiga strån är ett tecken på näringsrik jord, medan smala strån skvallrar om näringsfattigare miljöer. I de senare kan klassiska ängsblommor som blåklocka, käringtand och rölleka dyka upp.

Bjud in de vilda växterna
Blommor är ett nyckelinslag i en insektsvänlig trädgård. När Lunds universitet i mitten av juni livesände om ”vildare trädgård”  från Botaniska trädgården i Lund slog experterna ett slag för inhemska växter som under lång tid samspelat med våra insektsarter. Inte bara genom att ge mat i form av nektar och pollen, utan också genom att fungera som barnkammare för larver.

– Växter med dubbla kronblad är ofta förädlade och har inte lika mycket nektar. Det är bättre att välja mer ursprungliga, vilda sorter. Antingen ekologiska plantor eller om man själv driver upp dem från frön, säger Jenny Ekman.

I Svenska Lantbruksuniversitetets kulturväxtdatabas kan du söka och se om en växt du funderar på är hemmahörande i Sverige. Det finns också frötillverkare som specialiserat sig på inhemska sorter. Annars är det generella tipset variation: genom att skapa olika miljöer blir det också bra för många arter.

Sand att bygga bo i
Att skapa boplatser för fåglar och insekter är också bra. Sätt upp en holk eller ett ”bihotell”. De sistnämnda är dock inte riktigt den universallösning som det ibland kan verka i trädgårdsreklamen. De blir ofta använda av vissa arter, berättar Jenny Ekman och det som intresserar vildbin är bamburör eller borrade hål i trä.

– Helst bör hålen vara minst åtta centimeter djupa, annars vill inte bin bygga bo där. Ett annat bra tips är att anlägga en sandbädd för marklevande bin, eftersom de flesta bygger bo i marken, säger Jenny Ekman

Soligt och varmt ska det vara för att solitärbin ska trivas. Sandlådesand fungerar bra och djupet ska vara minst 30 centimeter för att bina ska kunna gräva sina gångar. En fin plats att låta till exempel sandnejlika och timjan växa på.

– Sen får en del av trädgården gärna vara lite stökig. Du kan gärna plantera några buskar för att bygga höjd och variation och låta grenar, löv och ris ligga kvar så blir de mat för daggmaskar och kryp, säger Jenny Ekman.

Och kanske är det inte bara småkryp som mår bra av det. För en poäng med trädgård, eller balkong för den delen, är ju att hinna slappna av där. Sitta ner, ta en kopp kaffe och njuta av det blommande, fladdrande och krypande liv som finns i den.

5 grundtips för mångfald i trädgården

  1. Låt delar av gräsmattan växa. Beroende på hur näringsrik marken är får du olika slags blommor. Låt dem blomma ut så får insekter mat, och de arter som frösår sig hinner släppa ifrån sig sina frön.
  2. Ogräs är bara vilda växter som växer på fel plats. Håll efter i nyanlagda rabatter och odlingar – låt resten vara.
  3. Blanda blommor med olika blomningstid så finns det mat för hela säsongen. Till exempel krokus, vårlök och penséer för tidig vår. Klöver och olika kryddväxter under sommaren. Höstaster, kärleksört och olika väddar under hösten
  4. Undvik invasiva arter och helst också förädlade sorter med extra fyllda blommor. Och om du älskar din kraftiga pion eller rosrabatt, så kan du komplettera med vilda, ursprungliga sorter som insekterna kan uppskatta.
  5. Skippa skadliga bekämpningsmedel. Dessa kemikalier tar inte bara bort skadedjur, utan också nyttodjur som nyckelpigor, jordlöpare, pollinerare och många fler. Produkter som Round-up med glyfosat och några andra ämnen har nyligen förbjudits. Om du har dem kvar i förrådet bör du lämna dem för destruktion hos din återvinningscentral. Vilka medel det gäller kan du läsa på Kemikalieinspektions hemsida.

Länktips:
Sök på växtnamn och se om de är inhemska i svensk kulturväxtdatabas, SKUD.
Fler tips för biologisk mångfald på Naturskyddsföreningen hemsida.

DET HÄR ÄR BIOLOGISK MÅNGFALD

Biologisk mångfald handlar i grunden om variationer av liv. Fler arter och större genetisk variation inom varje art ger större resistens och anpassningsförmåga vid sjukdomar eller förändringar i klimat, exempelvis. Minskad biologisk mångfald är vid sidan av klimatkrisen ett av tre områden som FN menar kan riskera mänsklighetens överlevnad.

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Öppet
Ring oss
Idag: 09.00 - 16.00
Lunchstängt: 12.00-13.00