Åtta hållbara tips för sommarens byggprojekt

Funderar du på att bygga nytt, bygga ut eller renovera? Då är du förmodligen inte ensam. Den här tiden på året är vi många som planerar för sommarens projekt. Men hur kan du genomföra förbättringarna så hållbart som möjligt? Vi ger dig åtta tips på hur du kan förverkliga dina drömmar och samtidigt bidra till en bättre miljö.

1. Välj plats med omsorg.
En noggrant uttänkt placering kan göra stor skillnad om du ska bygga nytt eller bygga ut befintlig byggnad. Ta vara på platsens förutsättningar. Läget kan påverka dina möjligheter att producera egen energi. Tänk på hur solen rör sig, kanske är det skönt med naturlig skugga på vissa delar av ditt hus under dagen och sol på vissa. Även utsidan är viktig, fundera på hur du vill att växter och väder ska påverka miljön intill huset. Samt vilka växter som trivs var i relation till klimatet.

 

2. Val av material

Välj gärna naturmaterial som är förnybara, nedbrytningsbara eller går att återvinna. Undvik alltså miljöfarliga ämnen och långa transporter. Det finns många traditionella byggnadsmaterial som checkar i alla boxar, som till exempel furu, lera, lin och hampa. Även modernare material kan vara bra miljöval. Det gäller exempelvis gipsskivor, träfiberskivor och träull. Kontakta en lokal hantverkare och bolla dina idéer om du känner dig osäker.

 

3. Tänk långsiktigt

För att förhindra eventuella ekonomiska bakslag är det klokt att tänka långsiktigt. Byggnationen ska hålla för många, många år framöver. Tänk att huset ska vara värt att renovera i framtiden och inte behöva rivas. Kolla gärna in ”Husbyggarskolan” hos www.gar-bo.se för att undvika de största fallgroparna.

 

 4. Bygg lagom stort och undvik spill

Hushåll med resurserna och bygg inte större än du behöver. Tänk ett varv extra innan du köper material och sätter i gång ditt projekt. Försök också att inte köpa för mycket material till ditt bygge som du sedan behöver hantera. Det kommer oavsett bli spill över, kanske går det att använda till ett litet sidoprojekt eller säljas vidare på andrahandsmarknaden.

 

5. Använd det som redan finns

Byggmaterial måste inte vara nytt för att vara bra. Ur miljösynpunkt ger det stor nytta om du återanvänder byggprodukter av metall och tegel. Exempelvis taktegel, diskbänkar och marksten lämpar sig bra för återbruk. Gamla fönster är ofta gjorda av virke med hög kvalitet och kan hålla länge om du underhåller och målar vid behov och innerdörrar kan med fördel användas igen. Det ger också en personlig prägel och kan vara en spännande historia att berätta för besökare. Det finns flera företag och internetbutiker som säljer begagnat byggmaterial. I vissa kommuner kompletteras återvinningscentralerna med både insamling och försäljning av byggmaterial.

 

6. EU-krav på nollenergihus

EU har genom ett energistandarddirektiv sagt att alla hus som byggs nu ska vara så kallade nollenergihus. Eller så nära som möjligt. Det betyder att det bara ska behöva tillföras en mycket liten mängd energi till huset. Helst från förnybara energikällor som gärna produceras lokalt. På www.passivhuscentrum.se kan du lära dig allt om tillverkare, elförbrukning och ekonomi.

 

7. Vill du bygga ekologiskt?

Allra lättast är det att köpa ett passivhus eller ekologiskt hus ur en katalog. Alternativt att du anlitar en kunnig arkitekt. Om du hellre vill göra det själv av lösvirke, finns det mycket att lära och facebookgrupper är en guldgruva med kunskap. Sök på ”inredning”, inspiration och renovering”.

 

8. Behöver du inspiration?

Appen Pinterest är perfekt för dig som behöver inspiration. Här kan du hitta alla möjliga idéer och lösningar för renovering. Sök till exempel på ”lantligt kök”, ”trädgård idéer altan” eller ”badrum inspiration” och se var Pinterest tar dig. Skapa sedan egna anslagstavlor där du sorterar bilder och länkar som du gillar. Du får snabbt en överblick över ditt projekt och kan även dela anslagstavlorna med en eventuell partner.

 

Källor:

https://www.gar-bo.se/
https://energikontorsydost.se/
https://www.kontrollbolaget.se/
https://www.hallakonsument.se/

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 09.00 - 16.00
Lunchstängt: 12.00-13.00