Anders lever i medelhavsklimat året om

Anders Solvarm och hans familj lever i medelhavsklimat och plockar grönsaker utanför huset hela året. Dessutom bor de energisnålt. Det är fördelarna med att bygga huset inuti ett växthus.

En ritning från 70-talet

Bygget av timmerhuset utanför Vänersborg i södra Dalsland drog ut på tiden. Anders Solvarm och hans hustru fick tvillingar och livet kom emellan. Han behövde ett skydd för att skona det påbörjade bygget mot vädrets makter och hittade en bok om ämnet på biblioteket. Hans fastnade vid en bild på ett hus som låg inuti ett växthus, ett forskningsprojekt ritat av arkitekten Bengt Warne i Saltsjöbaden på 70-talet.

– Min första tanke var att växthuset kunde bli ett bra byggskydd som jag skulle avyttra efteråt. Sedan förstod jag potentialen. Klimatmässigt skulle det bli som att bo i Toscana ungefär, säger Anders Solvarm.

Bygget tog en helt ny riktning – från ett ekologiskt timmerhus till ett så kallat naturhus som producerar mat och energi för människorna på adressen.

– Det blåser eller regnar aldrig och nu har vi en växtzon som motsvarar norra Medelhavet. Vi odlar vindruvor och fikon runt huset.

Fyra grader varmare i snitt

Växthuset som omringar timmerhuset ger en genomsnittlig temperaturökning på fyra grader. Samtidigt förlängs sommarhalvåret med en månad på våren och en på hösten. Men temperaturerna varierar kraftigt. Det är nämligen ljuset som styr värmen.

– På vintern funkar växthuset mest som skydd mot regn, snö och vind. Men när solen väl ligger på kan det bli 20 grader i växthuset även på vintern. Visst, det kanske bara är en timme, men den timmen är ganska skön. Vi har fler dagar med 20 graders värme runt huset än de flesta andra får uppleva, säger Anders.

Skördetiden har också blivit längre. Under sommarhalvåret odlar de paprika, tomat, gurka, melon och olika frukter, medan de om vintrarna har mer köldtåliga sallader i växthuset.

– Vi har sallader som tål frost och så sträcker de på sig när solen tittar fram. Man kan säga att vi har en salladsbar hela vintern.

 

Ett eget kretslopp

Centralt för odlingarna är husets avloppsvatten. Det ingår i det kretslopp som gör att naturhuset producerar, och inte konsumerar, energi och mat.

– Det som definierar ett naturhus är ekologiska material och hushållning av energi. Det tredje är kretsloppet. Traditionellt brukar avlopp ses som ett problem. För oss är det en tillgång. När dryck och föda har passerat våra kroppar renas det och blir till gödsel och vatten till odlingarna. Har vi mycket odlingar om sommaren ber vi bara våra barn att duscha lite längre, säger Anders och skrattar.

På vintern, när odlingarna är mindre, tillvaratar mikroorganismerna i växtbäddarna näringen i avloppsvattnet. Och lagom till våren, när solen tittar fram och växterna vill sätta fart, har plantorna all den näring de behöver.

Familjen Solvarms husbygge hann knappt färdigställas innan Anders gav sig i kast med ”nästa generations naturhus”. Det är byggt helt ”off grid”, har solceller inbyggda i växthusdelen och en elgenerator som går på biodiesel och laddar batterireserven.

– Där har vi inga elräkningar överhuvudtaget, men vi gillar också system där man ser husen som en mikroproducent som samarbetar med elnätet. Tack vare batterierna kan man tillvarata elen när den är billigare och vara med och reglera elnätet. Kapa topparna, säger Anders.

 

Populärt på Airbnb

Sedan förra sommaren står det nya bygget färdigt. Det ligger bara några kilometer från det ursprungliga huset och finns för uthyrning på Airbnb, där det har blivit minst sagt populärt.

– Vi fick faktiskt ett meddelande från Airbnb som berättade att det är ett av de mest önskade husen i hela världen. Många är nyfikna. De kommer från hela världen för att bo i huset, säger Anders.

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Öppet
Ring oss
Idag: 09.00 - 16.00
Lunchstängt: 12.00-13.00