2018-10-15
ABC för energismarta val

Säkert har du sett bokstäverna, färgerna och pilarna när du handlat dammsugare, tv eller tvättmaskin.
Men vad står de för egentligen? A är bättre än G, grönt är bättre än rött. Men etiketten säger mycket mer än så.

Energimärkningen kom till för drygt 20 år sen och gäller i hela EU. Den ger dig som konsument möjlighet att påverka och har lett till bättre produkter. Märkningen finns bland annat på kylar, frysar, tvättmaskiner, diskmaskiner, ugnar, tv-apparater, lampor, värmepumpar och däck.

Mer än energi
På energimärkningsetiketten finns information i form av pilar, färger, siffror och bokstäver. Vanligast är skalan A+++ till D eller A till G. Vad som är mest energieffektivt varierar från produkt till produkt. Den bokstav som står i den mörkgröna pilen är mest effektiv. I den svarta pilen till höger ser du vilken energiklass den aktuella produkten har. Den nedre delen av färgskalan används sällan.

Du bör även titta på den faktiska energianvändningen i kilowattimmar. Ju högre siffra, desto mer energi använder produkten. Siffran visar användning per år – fast inte på ugnar, där visas användning per omgång. När det gäller uppvärmningsprodukter beror energianvändningen på hur stort huset är och var i landet det ligger.

Brummar kylskåpet? Hur mycket tvätt får plats i maskinen? Hur snabbt torkar disken? Märkningen visar även buller, volym och kapacitet – saker som påverkar energianvändningen. På lampor finns information om livslängd.

Många energimärkningar visar också hur väl produkten fungerar. En tvättmaskin ska förstås tvätta rent, en dammsugare ta bort damm och en lampa återge färger på ett bra sätt. Ugnar och tv är exempel på produkter utan krav på funktion.

Utöver märkningen finns ekodesignkrav på många produkter. Kraven gäller energieffektivitet och bra funktion. Bara produkter som klarar dessa krav får tillverkas och säljas.

Vem gör vad?
Som konsument har du rätt att få veta energianvändningen innan du handlar. Butiken ska se till att alla produkter är märkta och tillverkaren ansvarar för att informationen på etiketten stämmer. Det gäller även på internet.

Energimyndigheten ansvarar för att märkningen följs. Dit kan du också vända dig om du vill klaga på någon produkt. Har du frågor om energimärkning? Kontakta energi- och klimatrådgivaren i din kommun.

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 9.00 - 17.00
Lunchstängt: 12.00-13.00