2020-11-25
5 sätt att spara energi i jul

Årets mörkaste tid är här med juleljus och kanske extravärme för att stå emot midvintern utomhus. Och när landets alla julfirare slår på Kalle Anka syns ett skutt i Sveriges energiåtgång. Men det går att spara energi i jul – vi listar fem smarta tips.

1. Lys upp med LED = 120 elbilsresor
Byt ut gamla ljusslingor med glödlampor till LED. Du kan spara extra mycket om du börjar med uteljuset. Medan innegranens ljus lyser kanske tre veckor (och dessutom bidrar till att värma upp huset) så får utegranen lysa i minst ett par månader. Två månader konstant lysande LED-slinga innebär 240 sparade kilowattimmar, jämfört med en gammaldags slinga med glödljus. Kanske låter försumbart, men säg att 200 hushåll i din kommun gör samma byte – det skulle ge tillräckligt med energi för 120 resor i elbil mellan Malmö och Stockholm.

2. Baka smart = kör jorden runt i elbil
Lägg upp julstöket så att du utnyttjar värmen i ugnen maximalt. Griljera skinkan efter lussekatterna, eller grönkålspajen efter pepparkakorna. Varje gång du undviker att värma ugnen sparar du 0,5 kilowattimmar.
Om alla hushåll i Skåne undviker en uppvärmning innebär det 344 500 sparade kilowattimmar. Det är lika mycket som 43 varv runt jorden i elbil.

3. Diska i maskin = mycket energisnålare
Att använda en eldriven pryl för att spara energi kanske låter bakvänt, men du sparar faktiskt energi på att diska i maskin. I diskmaskin går det åt mindre varmvatten än om du diskar för hand. Särskilt när vi ”bara ska snabbdiska lite” kan det gå åt mycket vatten. Energiåtgången för att diska i maskin är 25 procent av handdiskåtgången, enligt Energimyndigheten! (om du inte har diskmaskin: plocka fram den hederliga gamla sköljbaljan så sänker du i alla fall vattenåtgången till en del).

4. Värm hemmet energisnålt = hundralappar att spara på helåret
När flera personer vistas inomhus tillsammans och ni tänder ljus kan inomhustemperaturen stiga flera grader. Sänk värmen i förväg så sparar du energi! Om du över hela året sänker inomhustemperaturen en grad kan du på en normalstor villa spara cirka 750 kilowattimmar per år. Det motsvarar runt 900 sparade kronor om du värmer huset med el och cirka 400-600 kronor per om du har fjärrvärme (beroende på vad fjärrvärmen kostar där du bor). Ska du resa bort över helgerna? Passa på att sänka temperaturen hemma tre-fyra grader medan du är borta, så sparar du också energi.

5. Lägg ner mobilen och umgås = många resor i elbil
Att ladda mobiltelefonen kräver inte så mycket energi men användningen av den drar desto mer. Den stora energitjuven ligger i datacenter som lagrar alla bilder vi laddar upp och videoklipp vi streamar. Energiåtgången är inte helt kartlagd men brittiska forskare bedömer att det går åt drygt 1 kilowattimme för att streama en 2-timmarsfilm i HD-kvalitet på Netflix. Och om du skippar fem treminuters youtube-klipp i HD-kvalitet minskar energianvändningen 0,125 kilowattimmar. Lek med tanken att halva Sveriges befolkning gör samma sak i jul, det skulle spara 625 000 kilowattimmar eller motsvarande 2 500 resor tur och retur i elbil mellan Stockholm och Malmö.
En bonus är ju också att ni får mer tid att umgås med varandra istället. Det kan ge energi på ett annat plan.

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt