2020-01-29
440 mil genom 7 länder – med elbil

Funkar det att ta elbilen till södra Europa? Hur ser laddmöjligheterna ut och blir det mycket väntan? Maria Astesana och hennes man Peter Berglund testade, de körde 440 mil genom 7 länder.
– Redan när vi var på väg hem började jag planera nästa resa!

Halvitalienska Maria Astesana hade under många år drömt om att bila ner till södra Europa, precis som hon gjorde med sin familj när hon var liten. Och när hon och hennes man slog till och köpt en Tesla 3 i somras bestämde de sig.
– Vi bestämde oss för att ta elbilen från Göteborg ner till Italien för att vandra, besöka Comosjön och hälsa på mina släktingar, berättar hon.

 

Var det något speciellt ni klurade på innan ni reste?
– Ja, saker som kommer vi behöva stanna och ladda hela tiden, kommer det vara långa köer för att ladda vilket göra att resan tar mycket längre tid och hur blir det när vi åker i Alperna? Där finns väl inga laddstationer?

Och när ni väl var på rull…
– Ja, då märkte vi att det ju inte var några problem alls. Vi stannade för att ladda dåvi själva behövde ta en paus. Vi hade kortare räckvidd än bilen kan man säga.– Och några köer var det verkligen inte tal om. Det finns hur många laddstationer som helst.

Under tiden ni laddade, vad gjorde ni då?
– Oftast stannade vi bara till en kvart, tjugo minuter för att ladda och under den tiden sträckte vi på benen, köpte en kaffe eller gick på toaletten. Och åt vi lunch, ja då passade vi på att ladda fullt.
– Dessutom kunde vi planera laddningarna utifrån var vi ville stanna. Ibland passade vi på att bada i vackra glaciärsjöar, äta på goda restauranger eller sitta vid en marina och titta på yachter.

Du är såld kan man säga?
– Ja, jag blev helt kär i detta. Det här var verkligen över mina förväntningar, vilken frihet! Vi reste 440 mil genom 7 länder och det var fantastiskt.

Det blir fler roadtrips med elbilen låter det som?
– Absolut! Jag längtar jättemycket. Redan när vi satt i bilen på väg hem till Sverige började jag planera nästa resa. Vi åker absolut i sommar igen.

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 9.00 - 17.00
Lunchstängt: 12.00-13.00